BOT SALVAMENT VICTOR ROJAS


HISTÒRIA DEL BOT DE SALVAMENT
“VÍCTOR ROJAS”Una de les peces més preuades del museu és el Bot de salvament “Víctor Rojas”, bot insubmergible que arribà a Vilanova l’any 1925, inspirat en els bots anglesos de tipus Beeching-Peake.


El Bot de salvament “Víctor Rojas” té una eslora d’11 m, una mànega de 2,70 m i un puntal de 0,80 m. És un bot de rems i vela, per a 14 tripulants.


Fou construït a final de 1916 a les drassanes de Miquel Corbeto de Barcelona, inspirat en els bots anglesos  autodreçables.
El Victor Rojas arribà a Vilanova i la Geltrú,en substitució del bot Esteban Anzil, propietat de la Sociedad Española de Salvamento de Náufragos. Societat que l’any 1979, s’integrà amb Creu Roja del Mar de Vilanova i la Geltrú, i aquell mateix any, entregà el Victor Rojas a la Creu Roja.
Finalment el bot fou cedit per la Creu Roja al Museu del Mar l’any 1988.Per què el nostre bot de salvament es diu Víctor Rojas?HISTÒRIA DE L'HEROI VÍCTOR ROJAS


Víctor Rojas

Víctor Rojas era una barreja de blanc, indi i negre.
Era de color xocolata, de nas recte, caucàsic. De cos era ample i de talla proporcionada, un home fort, un bon mariner arecibeño, que des de la seva joventut es va dedicar a la pesca. 

Va néixer l’any 1832, a Arecibo (Puerto Rico), ciutat situada a la costa de l’Oceà Atlàntic, zona de grans borrasques i huracans.

Quan encara era un adolescent va començar allò a què es dedicaria tota la seva vida, al salvament dels que naufragaven a la rada d’Arecibo
Tan bon punt veia des del penya-segat, un vaixell a la costa que estava en perill i que les rompents el deixaven apressat fins que el mar el desfeia, en Víctor Rojas anava fins a la platja més propera, clavava a la sorra una llarga barra de ferro i fent ferm l’extrem d’una corda, es lligava l’altre extrem a la cintura. Així es tirava al mar i nedava contra les ones i el vent cap al vaixell naufragat.

Va rebre diferents condecoracions que van ser lliurades per diferents governs (Anglaterra i Espanya). A continuació presentem la llista de salvaments de naufragis pels quals va ser condecorat:

- 1851: Al port d’Arecibo, quan hi va haver l’huracà Agapito, va salvar els tripulants del bot El Gran Canal.

- 1853: De nou arriscà la seva vida al salvar tota la tripulació de la fragata anglesa James Power.

- 1854: El govern anglès condecorà a Víctor Rojas per la seva actuació en salvar tantes vides, el govern espanyol també el premià atorgant- li la Cruz de Maria Luisa.

- 1879: Víctor Rojas salva la tripulació del bergantí espanyol El Adriano que transportava esclaus africans, en aquesta ocasió el govern espanyol el condecora amb la Cruz del Mérito Naval.